Langgar Syariat, JAKIM Tiada Kuasa Memantau


Salam Perjuangan…

KUALA LUMPUR, 13 Okt – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menafikan bahawa mereka mempunyai kuasa untuk menangani masalah pelanggaran syariat di semua tempat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Seri Mohd Zahid Hamidi berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan yang dikemukakan oleh Siti Zailah Mohd Yusof (PAS-Rantau Panjang) pada sesi solan jawab lisan semasa sidang parlimen pada hari ini.

Persoalan agama katanya bukan sahaja terletak di bawah bidang kuasa kerajaan persekutuan malah ianya juga menjadi tanggungjawab negeri yang mana ianya terletak di bawah bidang kuasa sultan di sesebuah negeri.

Persoalan asal yang dibangkitkan Siti Zailah adalah penjelasan mengenai pemantauan yang dijalankan oleh pihak kementerian di bawah seliaannya terhadap pelanggaran syariat termasuk dalam pengendalian ekonomi dan industri hiburan dalam negara.

Mengulas lanjut mengenai respon Zahid tersebut, Siti Zailah melahirkan kekesalan atas jawapan yang tidak memberangsangkan serta kurang serius dan tanggungjawab itu.

“Saya merasa agak kesal dengan jawapan menteri, kerana ianya merupakan perkara yang serius dan ianya merupakan bidang kuasa yakni tanggungjawab beliau,” katanya.

Walau bagaimanapun, katanya ia sepatutnya diberi perhatian dengan lebih serius memandangkan implikasi atau kesan daripada pemantauan yang kurang telah mengakibatkan peningkatan masalah sosial dan keselamatan dalam negara. harakahdaily

[Kerajaan BN di bawah pimpinan Pak Lah memang tidak cakna langsung kepada isu-isu agama. Lebih-lebih lagi menterinya pun bukan orang agama sangat. Inikan pulak nak jaga masalah agama di negara ini. Daripada kenyataan menterinya, jelaslah bahawa kerajaan yang ada sekarang bukan kerajaan yang membela Islam, al maklumlah Islam Hadhari yang dijadikan panduan.]

Advertisements

Posted on 13 Oktober 2008, in Analisis Isu, Berita, Islam, Isu Semasa, Muslim, Semasa, Sosial. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: