Penurunan Harga Minyak Masih Tidak Memadai


Salam Perjuangan…

KUALA LUMPUR, 14 Okt – Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi berkata harga petrol RON97 dikurangkan sebanyak 15 sen kepada RM2.30 sen seliter berkuatkuasa esok.

Perdana Menteri berkata harga petrol RON92 juga akan dikurangkan sebanyak 10 sen kepada RM2.20 manakala diesel turun 20 sen kepada RM2.20.

Ini berikutan harga minyak dunia telah menurun secara ketara akhir-akhir ini, katanya dalam satu kenyataan dari Putrajaya hari Selasa.

Harga minyak turun kepada purata AS$82 setong di pasaran antarabangsa.

Abdullah berkata kerajaan membuat keputusan mempercepatkan pengurangan harga runcit petrol dan diesel bagi membolehkan orang ramai menikmatinya segera.

Perdana Menteri berkata kerajaan sebelum ini telah melaraskan harga runcit petrol, masing-masing pada 23 Ogos dan 24 Sept lepas.

Ia merupakan kali ketiga kerajaan menurunkan harga petrol dan diesel.

Pada 4 Jun lepas, kerajaan mengumumkan kenaikan harga petrol sebanyak 78 sen atau kira-kira 41 peratus, kepada RM2.70 seliter daripada RM1.92 seliter, berikutan lonjakan harga minyak mentah dunia ketika itu. BERNAMA

Walaupun harga minyak diturunkan oleh kerajaan, namun penurunan harganya masih tidak dapat memuaskan hati rakyat. Ini kerana harga minyak setong sebelum dinaikkan dahulu lebih mahal daripada harga sekarang. Sepatutnya kerajaan menurunkannya lebih rendah lagi atau sekurang-kurangnya menyamai harga seperti mana dulu sebelum kenaikan harga minyak. Jelas kerajaan masih tidak memihak kepada rakyat, iaitu membela rakyat yang tertekan dengan inflasi sekarang. Enta ler sama ada harga barangan turun atau tidak setelah diturunkan buat kali ini.

Advertisements

Posted on 14 Oktober 2008, in Berita, Berita Terkini, Ekonomi, Isu Semasa, Krisis Ekonomi, Minyak, Politik, Semasa, Siasah. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: