Untuk Siapa RM5 Bilion Duit Kami, Najib?


Salam Perjuangan…

Ayuh, dengan duit kita dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) kita bail-out saham-saham blue-chip yang kini tertinggal ke belakang di bursa-bursa tempatan, syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat-syarikat kroni Barisan Nasional yang nilai sahamnya berada di paras bawah nilai atau dalam bahasa sedap media-media kroni, terkurang nilai.

Alahai, bukannya banyak pun, RM5 bilion ja… Takkan kita tak tau, duit hasil titik peluh kita, termasuk pekerja bergaji murah dan golongan mustadh’adfin (tertindas), dalam KWSP tu memang dihimpun banyak-banyak untuk membantu pasaran saham. Persetankan semua keputusan berhemah untuk melabur dengan tujuan mendapatkan pulangan yang maksimum.

Kenyataan Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak bagaikan menjerkah kita dengan berita gila bahawa kerajaan akan tibai RM5 bilion duit KWSP untuk meningkatkan dana agensi pelaburannya, Valuecap Sdn Bhd kepada RM10.3 bilion dan melabur di dalam saham di bawah nilai serta melindungi pelaburan dalam syarikat milik kerajaan.

Menurut Menteri Kewangan itu, kerajaan berharap suntikan dana itu akan memberikan sokongan yang sangat diperlukan oleh saham-saham blue-chip yang kini tertinggal di belakang di bursa-bursa tempatan.

Amboi, bila kita nak pakai sikit duit kita dalam KWSP, kena mengemis macam peminta sedekah. Kadang-kadang pelbagai karenah menyebabkan kita rasa kita ni macam kucing kurap walaupun nak minta duit sendiri. Depa senang-senang boleh tibai RM5 bilion untuk bail-out saham-saham terkincit nilai. Hampa nak kata apa?!! Depa ada kuasa. Hidup kuasa!!

Di hari yang sama Najib mengumumkan penibaian RM5 bilion duit kita dalam KWSP itu, Malaysiakini melaporkan Sekretariat Anak Muda Malaysia (SAMM) membuat aduan polis lagi terhadap Najib berhubung isu helikopter Eurocopter dan Altantuya Shaariibuu. Baca selanjutnya di sini dan di sini. – http://penarikbeca.blogspot.com

Advertisements

Posted on 22 Oktober 2008, in Ekonomi, Isu Semasa, Krisis Ekonomi, KWSP, Najib, Saham, Semasa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: