Ekuiti bumiputera: MCA Jangan Ambil Kesempatan


Salam Perjuangan…

Dewan Pemuda PAS Pusat (DPP Pusat) memandang serius cadangan Naib Presiden MCA, Dato’ Liow Tiong Lai yang mahu kerajaan menghapuskan ekuiti 30 peratus Bumiputera untuk meningkatkan daya saing Bumiputera di negara ini.

DPP Pusat melihat cadangan ini sebagai satu bentuk tekanan politik yang dilakukan MCA ke atas Umno ekoran kelemahan pentadbiran kerajaan pada masa ini.

Tindakan ini secara tidak langsung boleh menjejaskan kestabilan kerajaan selain mencetuskan api perkauman.

Semenjak selepas pilihan raya pada Mac 2008, Umno berada dalam keadaan terdesak kerana BN sudah kehilangan majoriti dua pertiga.

Dengan jumlah kerusi yang ada, Umno tidak berupaya berdiri sendiri sebagai kerajaan dan ini membuka ruang kepada parti-parti perkauman dalam komponen BN untuk menggunakan kuasa tawar menawar mereka bagi menuntut hak-hak yang telah diperakui sebagai hak orang Melayu untuk kaum mereka.

Setelah SAPP menarik diri dari BN, parti-parti seperti MCA, MIC, Gerakan dan UPKO telah memberi tekanan kepada Umno.

Sebelum ini MIC menuntut pelbagai hak untuk kaum India, UPKO pula mendesak supaya hak bebas keluar daripada agama Islam, manakala Gerakan mendakwa orang Melayu bukan bangsa asal di negara ini.

Dan kini, MCA sebagai parti utama orang Cina, iaitu bangsa yang menguasai perniagaan di negara ini mahu ekuiti ekonomi Bumiputera dihapuskan.

DPP Pusat sedar bahawa MCA sedang mencari ‘political mileage’ setelah bertukar kepemimpinan.

Mereka mahu mendapatkan semula sokongan orang Cina yang telah beralih kepada PR dalam pilihan raya yang lalu. Senjata yang paling baik ialah membangkit hak orang Cina dalam bidang ekonomi.

MCA lupa bahawa orang Cina telah menguasai ekonomi negara ini semenjak merdeka, dan kerana tidak adanya kawalan itu, maka tercetus tragedi 13 Mei 1969. Dasar 30 peratus ekuiti Bumiputera melalui DEB merupakan kontrak sosial yang patut dihormati kerana ia bukan sekadar isu ekonomi, tetapi untuk kestabilan politik dan sosial juga.

MCA jangan mengulangi kesilapan 1987 dengan membangkitkan isu-isu perkauman yang akhirnya menyebabkan pemimpin pembangkang ditahan dalam Operasi Lalang.

DPP Pusat tetap bertegas bahawa hak 30 peratus ekuiti ini mesti terus dipertahankan walaupun ia telah mencukupi 30 peratus.

DPP Pusat melihat bahawa hak 30 peratus mesti menjadi penanda aras di negara kerana jika tidak ekuiti tersebut boleh merosot.

Kita harus sedar bahawa sebelum 1969, ekuiti orang Melayu hampir tiada, dan setelah 40 tahun ia hanya berjumlah 19 peratus. Jika keadaan yang sama terus berlaku, kita masih memerlukan 20 tahun lagi untuk mencapai 30 peratus.

Sedangkan nilai 19 peratus hari ini pun, termasuk dana-dana awam sebahagiannya. Sekiranya ekuiti orang Melayu meningkat, bermakna ekuiti bangsa lain merosot, dan jika nilai 30 perartus ini tidak diikat, tidak mustahil ekuiti orang Melayu akan merosot semula. – Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat / harakahdaily

Advertisements

Posted on 29 Oktober 2008, in Berita, Berita Terkini, DEB, Ekonomi, Isu Semasa, Semasa. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: