Timbalan Presiden Saksi Pertandingan Tiga Penjuru


Salam Perjuangan…

Eloklah ada pertembungan / pertandingan pada peringkat timbalan presiden dan lain jawatan. Baru nampak ada ketelusan daripada bahagian-bahagian yang bermesyuarat. Pada perhimpunan agung Umno nanti pun perwakilan dapat pilih mana pimpinan yang mereka nak undi. Bukan macam jawatan presiden yang tiada pertandingan akibat daripada tiada pencalonan yang mencukupi daripada orang yang nak bertanding bahkan hanya satu pencalonan sahaja. Menampakkan kuasa Najib ini sangat besar pengaruhnya kepada bahagian-bahagian di negara ini.

Walaupun kita tahu adanya unsur rasuah dalam pemilihan Umno bukan kali ini sahaja, menyebabkan calon-calon yang sepatutnya bertanding tidak mendapat pencalonan di peringkat bahagian. Sebagaimana yang kita semua tahu, Najib banyak dikaitkan dengan bermacam-macam kes, pembelian Eurokopter EC725 Cougar, pembunuhan Altantuya Shaariibuu, dan lain-lain lagi, tapi bahagian tetap mencalonkan beliau untuk menjadi presiden. Ini mungkin ada motif disebaliknya. Fikir-fikirkanlah.

Sah! Pertandingan bagi jawatan timbalan presiden Umno Mac ini akan menyaksikan persaingan tiga penjuru antara calon 3M – Tan Sri Muhammad Muhd Taib, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Mohd Ali Rustam.

Muhd Taib melayakkan diri bertanding jawatan tersebut selepas mendapat dua pencalonan untuk memenuhi kelayakan minima 39 pencalonan pada jam 1.05 tengahari tadi.

Bekas menteri besar Selangor itu mendapat pencalonan dari bahagian Kelana Jaya dan Hulu Terengganu – kedua-duanya dari Selangor.

Sebelum itu, Muhd Taib mendapat pencalonan dari bahagian Ampang – juga dari Selangor.

Manakala Mohd Ali melayakkan diri bertanding jawatan timbalan presiden semalam.

Muhyiddin pula jauh di hadapan dengan mendapatkan 88 pencalonan sehingga ini.

Datuk Seri Najib Tun Razak pula menang tanpa bertanding bagi jawatan presiden.

Sementara itu, dua lagi calon melayakkan diri bertanding jawatan naib presiden.

Mereka ialah Datuk Jamaluddin Jarjis dan Datuk Rais Yatim yang kini masing-masing mendapat 21 pencalonan.

Berikutan itu, lapan orang calon telah layak bertanding jawatan naib presiden.

Enam lagi ialah Datuk Hishammuddin Hussein, Datuk Ahmad Zahid Hamidi, Datuk Shafie Apdal, Datuk Khaled Nordin, Datuk Syed Hamid Albar dan Tan Sri Isa Samad. – malaysiakini

Advertisements

Posted on 9 November 2008, in Berita, Berita Terkini, BN, Isu Semasa, Pemilihan UMNO, Politik, Semasa, Siasah, UMNO. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: