Dr Mahathir Persoal Dari Mana Pendapatan Zaid Ibrahim


Salam Perjuangan…

KUALA LUMPUR, 12 Nov – Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan adakah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Dato’ Zaid Ibrahim tidak menutup peguam Bumiputera jika pendapatannya yang tinggi datang daripada urusan-urusan berkaitan dengan kes-kes penswastaan kerajaan.

“Apakah mungkin pendapatan yang tinggi dan banyak ini datang daripada urusan-urusan berkaitan dengan kes-kes penswastaan Kerajaan dan lain-lain keperluan “conveyancing” Kerajaan? Ini sangkaan saya sahaja. Jika tidak benar tunjuk bukti yang ianya tidak benar.

“Jika benar patutkah bekas Menteri ini tutup mata pencarian yang lumayan ini kepada peguam Bumiputera yang lain kerana ingin dikenali sebagai seorang yang liberal yang tolak Dasar Ekonomi Baru dengan peluang-peluang untuk Bumiputera?” beliau mempersoalkan ketika mengulas kenyataan Zaid bahawa bahawa bayaran ex-gratia kepada hakim-hakim yang dipecat oleh tribunal dalam krisis kehakiman 1988 adalah bersesuaian.

“Saya bersetuju dengan Datuk Zaid Ibrahim, bekas (mantan) Menteri Undang-undang de fakto bahawa bayaran ex-gratia RM5 juta adalah bersesuaian jika dibanding dengan pendapatan peguam terkemuka di negara ini yang mencecah RM2 juta setahun.

“Bahawa peguam terkemuka di Malaysia mendapat RM2 juta setahun amat memberangsangkan saya. Jelas sekali saya telah pilih karier yang salah kerana Perdana Menteri mendapat hanya RM240,000 setahun. Ini tentulah kerana tanggungjawab Perdana Menteri tidak seberat peguam,” kata Dr Mahathir dengan nada sinis yang menjadi kebiasaannya.

Dakwaan Zaid tentang pendapatan peguam terkemuka tentulah diasaskan kepada pengetahuan dan pengalaman beliau sebagai pemilik firma guaman yang mempunyai 100 peguam, kata Dr Mahathir.

“Saya tidak pernah baca berkenaan Datuk Zaid Ibrahim, bekas Menteri Undang-undang mempertahankan mana-mana penjenayah atau anak guam dalam mahkamah.

“Jadi saya tertanya-tanya daripada manakah datangnya pendapatan yang lumayan bagi firma guamannya dan sudah tentu dirinya sendiri,” katanya.

Dengan nada sinis Dr Mahathir bertanya “apa perlunya dasar-dasar DEB selepas kita sudah sampai ke atas?”

“Buang sahajalah supaya orang lain tidak mendapat manfaat daripadanya”.

Parti Keadilan sedang menggamit, katanya lagi.

“Tempat tertentu boleh dikosongkan supaya calon baru dapat mengisinya. Duit tak penting. Apabila pendapatan sudah sebanyak RM2 juta setahun siapa perlu jawatan Menteri yang tidak menjanjikan pendapatan yang setanding?” – harakahdaily

Advertisements

Posted on 12 November 2008, in Berita, Berita Terkini, Isu Semasa, Mahathir, News, Politik, Semasa, Siasah, UMNO. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: