Jabatan Amal Kelantan Bersedia Hadapi Banjir


Salam Perjuangan…

Hampir dekat seminggu jugak blog ni tak update, sibuk sikit buat kursus untuk Jabatan Amal Kelantan bertempat di PUPUK, Machang. Kursus asas & praktikal persediaan menghadapi banjir ini telah berlangsung pada 21-23 November.

Kursus pada asalnya akan diadakan D’ Pinggiran Gunung Tebu Resort, tetapi memandangkan tempat tersebut sudah ditenggelami air, maka pihak Jabatan Amal Kelantan telah mengambil inisiatif bertukar ke PUPUK, Machang.

Kehadiran daripada Unit Amal Kawasan-kawasan amat mengalakkan iaitu seramai 100 penyertaan dari seluruh negeri Kelantan. Alhamdulillah pada kali ini Jabatan Amal Kelantan dapat bekerjasama dengan Tabung Amanah Tok Kenali untuk menjayakan kursus ini untuk menghadapi banjir pada bila-bila masa sahaja.

Antara tenaga penceramah yang diundang khas untuk memberi taklimat kepada Unit Amal pada kali ini adalah Polis yang memberi syarahan berkaitan tajuk “Gejala Sosial & Ketenteraman Awam Serta Kaeda Menangganinya”, JPAM memberi ceramahnya yang bertajuk “Bantuan Kecemasan & Kaedah-kaedahnya” dan bagi pihak Bomba pula tajuk yang diberikan adalah “Kaedah Menyelamat Waktu Bencana Alam”. Manakala ceramah “Keselamatan” dibentangkan oleh saudara Khir Zahari.

Kalau dulu Unit Amal ini tidak terlatih dengan latih asas dan praktikal, tapi kali ini insya Allah apabila Unit Amal turun untuk misi bantuan banjir melalui “Skuad Bantuan Banjir 2008” akan lebih mantap dari sudut gerak kerja menolong dan menyelamat sesuai dengan Unit Amal yang membantu dengan sukarela.

Insya Allah pada tahun ini Jabatan Amal Kelantan akan tubuhkan satu unit yang terdiri daripada tukang-tukang rumah yang akan membaiki rumah-rumah yang rosak akibat daripada kesan banjir. Unit ini akan dibekalkan dengan peralatan-peralatan pertukangan dan disamping itu juga akan dibekalkan dengan mesin gerjaji untuk memotong pokok-pokok yang tumbang.

Majlis penutup pada 23 November telah dirasmikan oleh YB Mejar (B) Mohd Anizam Abd Rahman, Exco Kerajaan Negeri Kelantan. Beliau mengucapkan tahniah di atas kejayaan Jabatan Amal Kelantan menganjurkan kursus ini. Ucapan tahniah juga diberikan kepada semua Unit Amal seluruh negeri Kelantan yang bertugas dengan sukarela tanpa mengharapkan sebarang ganjaran yang mana sekarang ini tidak ada satu badan pun yang bergerak secara sukarela seperti Unit Amal ini. Disamping itu, beliau menekankan masalah disiplin yang perlu dimantapkan lagi supaya menjadi satu badan yang dihormati dan disegani oleh masyarakat.

Muhammad Hafiz Musa, Pengarah Jabatan Amal Kelantan berkata ; “Beliau berhasrat program-program seperti ini akan dibuat mengikut keperluan semasa bagi melatih Unit Amal bagi menghadapi segala musibah dalam membantu masyarakat.

Advertisements

Posted on 25 November 2008, in Amal, Berita, Berita Terkini, News, PAS, Semasa, Unit Amal. Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: