70% Kata UMNO BN Tak Wajar Bertanding Di Penanti


Salam Perjuangan…

Keputusan undi SMS Edisi 7 menunjukkan 70% responden menyatakan BN tidak wajar bertanding di pilihanraya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Pulau Pinang.

Mengikut seorang panalisis politik pula, Prof Madya Dr Ahmad Nizamuddin Sulaiman beberapa faktor yang perlu diambilkira iaitu perbelanjaan yang besar, peluang, imej dan perhitungan politik BN sendiri.

Perbelanjaan yang besar akan menjadi sia-sia apabila peluang kemenangan adalah kecil. Sekalipun mungkin imej terjejas kerana akan dikatakan takut dan sebagainya namun jika diambilkira perbelanjaan yang besar maka adalah lebih wajar untuk tidak bertanding.

Tiada implikasi yang besar jika BN tidak bertanding, kerana kedudukan BN di dalam DUN Pulau Pinang di dalam kedudukan yang genting. Jika menang pun tidak signifikan kerana pertambahan satu kerusi tidak merubah apa-apa. Lebih baik tidak masuk bertanding kerana ia dapat mengekalkan nama baiknya daripada BN tewas dan dipermain-mainkan di dalam kempen nanti.

Walaubagaimana pun Bernama melaporkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata Barisan Nasional (BN) tidak sepatutnya mengaku kalah dan perlu meletakkan calon pada pilihan raya kecil itu.

“Saya fikir kalau kawasan itu kawasan Umno, kita tentu bertanding, ini pasal kita ingat ini kawasan parti lawan, kita tak nak bertanding.

“Jadi kalau kita nak tunggu kawasan Umno, nanti tidak ada kawasan Umno, kita tak bertandinglah,” katanya.

Dr Mahathir berkata, BN tidak pernah takut untuk meletakkan calon di mana-mana kawasan termasuk kubu kuat PAS di Kelantan.

Katanya, Umno perlu bertanding, jika tidak ia akan mengecewakan ahli dan penyokong BN di kawasan tersebut selain mencemar semangat dan maruah pejuang parti terdahulu

Justeru kita sama-sama saksikan samada Najib akan berpegang teguh kepada kata-katanya untuk tidak bertanding atau mengubah pendiriannya uuntuk mengikut telunjuk Mahathir. 🙂 – greenboc

Advertisements

Posted on 19 April 2009, in Semasa and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: