Tuan Guru Presiden PAS sedia dicabar


Salam Perjuangan…

Selepas selesai menyampaikan kuliah di sebuah masjid di Kota Bharu semalam, Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Hj Abd Hadi Awang ditanya oleh pemberita adakah beliau sedia mempertahankan jawatannya sebagai Presiden PAS jika dicabar dalam Muktamar PAS Pusat kali ke 55 awal Jun ini.

Kata Tuan Guru beliau bersedia untuk menghadapi cabaran dan menyerahkan kepada ahli-ahli PAS (para perwakilan) untuk memastikan siapakah selayaknya menjadi Presiden PAS. Kata beliau lagi, beliau tidak akan membuang pakaian (jawatan) kerana ia merupakan amanah yang diberikan kepadanya.

Ada orang yang tidak berapa selesa dengan kenyataan Tuan Guru ini atas pelbagai sebab dan ramai pula yang memberikan pelbagai tafsiran. Apa pun bagi saya selaku Presiden PAS dan sebagai pejuang parti yang istiqomah dan telah mengharungi berbagai mehnah dan tribulasi dalam perjuangan sehingga memegang jawatan nombor satu dalam parti sejak tahun 2002 dan kini parti berada dalam keadaan yang sangat selesa sejak ia ditubukan lebih 50 tahun lalu, Tuan Guru berhak memberikan pandangannya.

Beliaulah sejak sekembalinya dari Timur Tengah pada tahun 1977 antara yang menyumbang ke arah menghidupkan kembali PAS yang ketika itu terkapai-kapai antara Islam dan perjuangan kebangsaan. Ramai yang tawaquf dalam perjuangan, ramai juga yang terus sahaja meninggalkannya. Tetapi Tuan Guru dan beberapa kerat pimpinan yang lain telah menyuntik semula roh Islam ke dalam perjuangan PAS. Slogan “kepimpinan ulamak” digema dan dihidupkan selepas diwaktu itu dan ia terus memukau perhatian ramai khasnya anak-anakmuda untuk kembali memberikan sokongan pada PAS.

Malah ramai diantara yang berada dalam parti hari ini adalah antara yang kagum dan yakin dengan perjuangan ini hasil dari dakwah dan kesedaran yang beliau dan rakan-rakannya berikan ketika itu

Tuan Guru antara pimpinan PAS ketika itu yang rajin menjelajah seluruh pelusuk negara. Beliau bukan sekadar berceramah politik memenuhi undangan akar-umbi tetapi memimpin kuliah-kuliah pengajian di pusat-pusat tarbiyah dan masjid serta surau untuk menghidupkan kembali kecintaan umat kepada Islam melalui ilmunya.

Selepas daripada itu Tuan Guru tidak menoleh ke belakang lagi, demi jemaah dan perjuangan beliua telah melangkah dengan yakin dan berani. Beliau ditembak dengan gas pemedih mata, di bawa ke balai, ditahan dari berceramah, diserang dan diperlakukan ketika ramai diantara kita tidak merasai pun cabaran dan gangguan seumpama itu.

Beliau menang kerusi DUN di Terengganu pada tahun 1982 dan selepas itu gelaran ahli yang berhormat terus lekat padanya sehingga hari ini, termasuklah dengan kerusi Parlimen kemudiannya dan pada tempuh 1999-2004 sebagai MB terengganu dan kini kekal dengan kerusi DUN dan Parlimen.

Walaupun mungkin ada yang cuba menafikan tetapi hakikatnya bukankah ketika beliau Presiden maka kita menerima pencapaian besar sebagaimana yang ada pada hari ini, termasuk menang di parlimen Kuala Terenggani dan Bukit Gantag.

Diperingkat antarabangsa sumbangan dan peranan beliau untuk gerakan Islam antarabangsa sangat besar dan diiktiraf ramai. Terbaru beliau membentang kertas dalam seminar tahunan antara mazhab di Tehran dengan menerima penghormatan luar biasa dari para ulamak dunia yang hadir selain negara tuan rumah.

Saya menyatakan ini semua bukan untuk berkempen buat beliau, Tuan Guru bagi saya tidak perlu dikempen-kempen dan saya yakin seluruh ahli PAS tahu akan amalan, peribadi, akhlak dan komitmen Tuan Guru dalam perjuangan. Tujuan saya adalah untuk cuba menjelaskan mengapa sehingga Tuan Guru mengeluarkan kenyataan seperti di atas.

Bagi saya beliau mengeluarkannya untuk menjelaskan bahwa jawatan Presiden di dalam PAS bukan jawatan eksklusif siapa-siapa termasuklah dirinya . Ia jawatan yang boleh dipertandingkan sekiranya ada pencalonan. Tiada kuota atau tiada kerusi “reserve” dalam PAS. Malah kalau kita teliti sejarah PAS, Almarhum Dr Burhanuddin al Helmi pernah bertembung dengan Almarhum Prof Zulkifli Muhamad bagi jawatan Presiden PAS (ketiak itu Yang Dipertua Agung).

Bagi Tuan Guru yang menghayati perjuangan, jika ada calon yang difikirkan layak, maka beliau bersedia menghadapinya untuk jawatan tertinggi PAS ini. Tetapi saya yakin rata-rata ahli-ahli PAS seluruh negara selesa dengan apa yang kita ada, tahu dan faham sejarah perjuangan serta matlamat perjuangan kita.

Cumanya diharapkan sebagai gerakan Islam kita kekalkan adab dan disiplin perjuangan kita. Kita boleh berkempen mana-mana calon yang kita fikir layak tetapi jangan kita menghina, merendah-rendah atau mengaibkan calon lain apalagi menabur fitnah dan seumpamanya. Kalah menang adat perjuangan kerana itu Tuan Guru menyebut beliau akan terus bersama PAS samada menang atau kalah.

Soalnya jika kita ambil iktibar dari kisah Nabi Ibrahim, perlukah alang rumah PAS ini ditukar dalam suasana kita pada hari ini, wallahualam. – Roslan SMS

Advertisements

Posted on 19 April 2009, in Semasa and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: