Speaker V Sivakumar ditarik keluar dari Dun secara paksa


Salam Perjuangan…

5.20 petang

Dalam sidang media selepas sidang Dun, Datuk Seri Nizar berkata, beliau akan berusaha lagi untuk memohon Tuanku bubarkan Dun Perak.

Speaker V Sivakumar tetap tidak mengiktiraf sidang Dun hari ini dan menganggap tidak ada sidang pada hari ini. Beliau kesal sekumpulan orang dibawa masuk tanpa kebenaran beliau sedangkan keputusan beliau membenarkan tujuh anggota Parlimen tidak dilaksanakan. Ini bermakna orang luar yang kuasai Dun bukannya Speaker yang sah.

Di Kuala Lumpur, Mahkamah Majistret menolak permohonan polis untuk mereman Mohamad Sabu dan membebaskan beliau.

4.10 petang

V Sivakumar dilepaskan selepas Raja Nazrin selesai berucap dan Dun ditanguhkan jam 4.05 petang. 13 dari 64 yang ditangkap dan di tahan di balai polis Sungai Senam dilepas dengan janji akan lapor diri ke IPK Ipoh 4 Jun ini. Mereka termasuklah Salahudin Ayub dan Mujahid.

2.50 petang

Sekumpulan petugas berpakaian seragam dipercayai samsemg demgam bantuan polis menarik V Sivakumar keluar dari kerusinya dan dari Dun.

Kemudian Raja Nazrin telah berucap selama setengah jam merasmikan Dun. Kandungan ucapan kebanyakannya isu ekonomi.

12. 30 tengahari

Speaker V Sivakumar mengarahkan Speaker BN, Ganesan keluar namun dia enggan. Lima Adun PR ke tempat beliau, namun Ganesan berkeras dengan berkata beliau adalah speaker yang sah.

12.00 tengahari

Sekarang ini, dalam Dun Perak ada dua MB, dua Speaker, dua kumpulan Exco dan dua kumpulan anggota Dun yang masing-masing bersidang.

11.30 pagi

Walaupun usul ditolak Speaker, Adun BN terus mencadang dan melantik Speaker baru R Ganesan. Dewan kini berehat tetapi semua Adun PR termasuk Speaker masih kekal di kerusi masing-masing.

11.20 pagi

Salahudin Ayub memberitahu, lebih 40 yang ditahan kini ditempatkan di perkarangan balai FRU, dekat Stadium Ipoh, di Sungai Senam.

11.00 pagi

Dalam kekecohan menghalau MB, Exconya dan tiga Adun, Zambry mengemukakan usul memecat Speaker dan melantik Speaker baru, R Ganesan. Ia disokong oleh Hamidah Othman. Semua Adun BN angkat tangan walaupun usul itu ditolak oleh Speaker V Sivakumar.

10.32 pagi

Siaran langsung sidang Dun melalui Perak FM dihentikan ekoran kekecohan dalam dewan.

MB, enam Exco dan tiga Adun lompat berkeras tidak mahu keluar dari Dun dan buat perangai lembu kenyang.

Adun PR terus membantai mereka dari kiri dan kanan.

10.30 pagi

Mujahid Yusof dan Salahudin Ayub kini berada dalam black maria polis bersama kira-kira 40 orang yang ditahan menunggu untuk dibawa ke balai polis.

“Kami macam duduk dalam ovem sekarang,” kata Mujahid kepada Siasah melalui telefon bimbitnya.

10.10 pagi

Speaker mengarahkan Menteri Besar, Datuk Dr Zambry, enam Exconya serta tiga Adun yang meninggalkan PKR dan DAP meninggalkan Dun. Sidang sedang panas menjelang majlis perasmian.

Restoran mamak di bawah bangunan DAP dan pejabat DAP kini kosong tanpa ada orang luar. Restoran itu kini ditutup.

Dr Mujahid Yusof ditahan polis.

10.00 pagi

Semua Adun telah berada dalam Dun dan menduduki kerusi asal masing-masing sebagaimana yang telah ditetapkan sebelum ini.

Mereka kini menunggu ketibaan Raja Muda Perak, Raza Nazrin Shah untuk merasmikan sidang itu.

Majlis perasmian dijadualkan bermula jam 10 pagi. Jam 11 Dun akan bersidang dengan agendanya adalah menukar Speaker Dun.

9.50 pagi

Ketua Pemuda PAS, Salahudin Ayub ditahan ketika polis mengejar mereka yang berada dalam 500 meter dari pagar pejabat SUK. Dr Mujahid Yusof, Nasir Mustafa dan Aris Awang yang turut berada sekitar bagaimanapun tidak ditangkap.

Polis terus menghalau orang termasuk yang sedang makan dan minum di restoran berdekatan. Ekoran itu, restoran mamak di bawah bangunan DAP, 200 meter dari pagar bengunan Perak mula menarik tirainya untuk ditutup.

9.40 pagi

Sehingga kini sudah 23 orang yang dirangkap polis di perkarangan bangunan Perak yang menempatkan Dewan Undangan Negeri Perak. Antara yang ditangkap adalah Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamarudin.

Turut ditangkap bersama Zuraida adalah 10 yang lain yang berkumpul di perkarangan bangunan SUK Perak itu.

Antara mereka adalah Adun Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong (DAP-Malaka), Adun Jenice Lee (DAP-Selangor) and Adun Bahau Tey Kok Seong (DAP-Negri Sembilan).

Jam 9.20 pagi, 12 lagi ditangkap ketika polis merempuh bangunan DAP Perak yang berada kira-kira 200 meter dari bangunan SUK.

8.30 pagi

Kelihatan Adun Pakatan Rakyat yang diketuai Datuk Seri Mohamad Nizar memasuki kawasan bangunan Perak. Hanya seorang pegawai mereka dibenarkan masuk. Pemandu juga tidak dibenarkan mengiringi Adun ke Dun.

Kira-kira 30 orang yang berpakaian hitam berkumpul di perkarangan. Polis telah mengarahkan mereka keluar dari situ. Berlaku pergelutan dan marah-marah. Ramai antara mereka ditangkap termasuk Zuraida Kamarudin, Ketua Wanita PKR.

8.00 pagi

Laluan ke bangunan Perak telah dikawal ketat oleh polis sejak jam 7.00 pagi lagi. Penghadang besi dibuat untuk menyekat laluan ke situ.

Ramai pengguna biasa jalan dan beberapa pejabat dan sekolah di situ merungut dengan tindakan ini.

5.00 pagi

Orang ramai berkumpul di Surau Al Ikhlasiah, Jalan Pemimpin, Kampung Manjoi Baru selepas Masjid Ihtihadiah dihalang dari digunakan untuk solat hajat atas arahan Jabatan Agama Islam Perak.

Arahan bertulis itu ditandatangani oleh Timbalan Pengarah Jaip dan ditampal di masjid berkenaan. – Siasahdaily

Advertisements

Posted on 7 Mei 2009, in Semasa and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: