Hak Asasi Manusia Di Malaysia Buruk


Salam Perjuangan…

Pemimpin Umno tetap mempertahankan bahawa mereka telah melakukan yang terbaik untuk rakyat tapi badan hak asasi manusia antarabangsa memandang yang sebaliknya.

Mereka menganggap pemimpin Umno-Bn yang perintah Malaysia masih bersikap zalim terhadap rakyat Malaysia, menekan -nekan pihak pembangkang yang tidak dapat kuasai kerajaan pusat dan tidak berlaku adil walaupun PM Najib cuba menonjolkan imej bersih pada peringkat awal beliau dilantik sebagai PM.

Pemimpin Umno boleh bohongi orang kampung tetapi mereka tidak dapat bohongi badan-badan antarabangsa yang menilai tahap pemerintahan Umno-Bn daripada perspektif yang tidak memihak. Kalau orang luar pandang kita tak bersih bolehkah kita kata kami tetap berlaku adil terhadap hak-hak asasi manusia di Malaysia?

Sepatutnya kita kata “kami akan cuba perbaiki segala kelemahan, terimakasih atas kritikkan anda”. Tang mengaku kata jahat mampuih tak ngaku. Cuba kalau Human Right Watch tu puji kerajaan aku ingat siap bagi anugerah lagi pada badan hak asasi tu.

Lapor Bernama;

Human Right Watch di dalam laporannya yang dikeluarkan semalam dan disiarkan oleh akhbar The Star mendakwa kerajaan Malaysia pimpinan sekarang telah mungkir janji untuk melindungi kepentingan rakyat dan masih lemah menangani isu hak asasi manusia.

Laporan 612 muka surat tersebut mendakwa kepimpinan sekarang menindas pembangkang, menyekat hak kebebasan bersuara dan memberi layanan buruk kepada pendatang asing. – misaimerah

Baca;
Malaysia gets poor marks for human rights – the star online
Kerajaan Malaysia tidak pernah abai isu hak asasi manusia-Muhyidin – Bernama

Ulasan GB

TPM, Tan Sri Muhyiddin cuba hendak mengajar badan antarabangsa berkenaan. Beliau berkata Malaysia tidak pernah mengabaikan isu tersebut seperti didakwa pihak tertentu.

Beliau berkata juga kerajaan sentiasa melakukan penambahbaikan dalam pelbagai isu hak asasi manusia termasuk membabitkan keagamaan di negara ini.

Benarkah demikian Tan Sri? Sedangkan hari ini sahaja sembilan pelajar universiti ditahan ketika berhimpun di ibunegara kerana membantah proses pilihan raya kampus, sesuatu yang tak pernah berlaku di negara maju. Hanya pelajar menyampaikan hasrat dan bantahan terhadap perlaksanan e-undi, mereka menjadi mangsa kerajaan BN.

Advertisements

Posted on 23 Januari 2010, in Semasa and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Tinggalkan komen.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: